Ana içeriğe atla

ZONGULDAK

 2021’in odak destinasyonları arasında saydığım “Endüstriyel Miras’ın Kalbi” Zonguldak ve yöresi farklı bir deneyim sunuyor…Bir destinasyonu odağa almanın en pratik yönteminin o yer ile ilgili mini bir blog oluşturmak olduğunu düşündüm. O yüzden kendi memleketim olan bu yöreyle ilgili olarak okuyacağınız bir kitap, seyredeceğiniz bir film, göreceğiniz bir yer, dinleyeceğiniz bir müzik ve tadacağınız bir yemek seçkisi hazırlamak yöreyi ve yaşatacağı duyguları tarif etmek ve okuyanlara ilham vermek için iyi bir araç olacaktır. Bütün bu tercihler deneyim ve hissettirdikleri ile ilgilidir. Deneyimler ise çok çeşitlidir, bu seçki kişiden kişiye değişebilir ancak bu yöreye bence kimliğini veren ve başka yerlerden ayıran özelliğinin başta da söylediğim gibi sahip olduğu endüstri kültürü ve bunun etrafında şekillenen hayat olduğunu düşünüyorum.

OKU

Image for post

Kurtuluş Savaşımızın ilk ve son deniz savaşı. Bir solukta okuyacağınız ve okurken bir film izliyor gibi sizi içine alan müthiş bir kitap! Bir destanın öyküsü…

SEYRET

Image for post

https://youtu.be/16PIQrqEeos

Kelebeğin Rüyası 2013 yapımı Yılmaz Erdoğan Filmi. Zonguldaklı genç şairler Rüştü Onur ve Muzaffer Tayyip Uslu’nun içinize işleyen hayat hikayesini izlerken Cumhuriyetin ilk vilayeti Zonguldak’ı da tanıyorsunuz…

GÖR

Image for post

https://youtu.be/oSBG_gtPfVc

Dünyanın en yaşlı porsuk ağacı, Gümeli Porsuğu size 4 bin yıl öncesini hissettirecektir. Zonguldak'ın endüstriyel mirasının geliştiği coğrafya aynı zamanda çok zengin bitki örtüsü ve orman varlığına da sahiptir. Ayrıca jeolojik oluşumlar ve mağaralar size gizemli bir dünyanın kapılarını açacaktır.

Deneyimleyeceğiniz tren kültürü de cabası!

Image for post

TAT

Zonguldak, coğrafyasının farklılığını ve özelliğini sofrasına da yansıtmış bir yöredir. Burada sunacaklarım benim tercihim olacaktır ancak sizler çok daha farklı ve lezzetli yöresel tatları deneyebilir ve damak hafızanıza kaydedebilirsiniz…

Malay

Image for post

Cizleme

Image for post

Zılbıt, Hodan Otu

Bir orman altı bitkisi olan zılbıt’ın yemeğini mutlaka denemelisiniz…

Image for post

Beyaz Baklava

Bu baklavayı da çok seveceksiniz!

Image for post

Ve meşhur Ereğli Pidesi

Bu pide değil! Ereğli Pidesi!

Image for post

DİNLE

https://youtu.be/Ws7zioUQM_Q

Kültürü madenle yoğrulmuş bu şehrin hikayesinde hüzün hep olmuş ve bu müzikler de onu çok iyi yansıtmış…

İrfan ÖNAL

9 Ocak 2021

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Müzik Turizmi

Günümüzde gittikçe bireyselleşen kültür ve turizm faaliyetlerinin artık iç içe geçtiğini çok net görebiliyoruz. Kültür her alanıyla çok büyük bir içerik üreticisi konumundadır. Turizm sektörü ise bu içeriği –yaşam deneyimi- değerlendirmek ve insanlara sunmak için çalışma alanını sürekli genişletme ihtiyacı içinde olup insan hayatı ve istekleri de bu iş birliğini zorunlu kılmaktadır. İşte bu alanlardan bir tanesi de müzik’tir. Müzik ve turizm artık çok sık birlikte anılmakta ve bu iki alanın insan hayatına sunduğu yaşam kalitesi, birlikte üretimleri ve fırsatları da değerlendirmek gerekliliğini ortaya çıkarmaktadır. Müzik yeni gastronomi’dir. UNWTO (Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü), Sound Diplomacy ve ProColombia işbirliğinde 2018 yılında hazırlanan ve WTM London 2018’de de sunuşu yapılan raporun çarpıcı bölümlerini aktarmak faydalı olacaktır, nitekim ülkemiz için de hem turizm sektörünü hem müzik sektörünü yakından ilgilendiren bu konu ile ilgili bir strateji gelişti

Sud de France örneğinde Kolektif Markalar ve Yerel Kalkınma

  Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜciTA) ile Muğla Ticaret ve Sanayi Odası tarafından 20 Ekim 2023 günü gerçekleştirilen Muğla Uluslararası Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesinin odak konusu, coğrafi işaretler, gastronomi ve turizmden ilham alarak, yöresel markaların kolektif yönetimi ve kalkınmaya desteklerinin sağlanmasıydı. Söz konusu zirve kapsamında, ülkemizde coğrafi işaretler ve turizmin ortak problemi ve ihtiyacı olan yönetim/yönetişim konularının çözümüne ilişkin iyi bir örnek olarak gördüğümüz Sud de France (SdF) ile ilgili sunumu Bölge Danışmanı M. Rene Moreno gerçekleştirdi, aşağıda SdF’ye ilişkin verilen bilgiler Sayın Moreno’nun sunumundan derlenmiştir. İnsanlığın yaşadığı Covid-19 salgının etkilerini sürdürdüğünü söyleyerek konuya başlamanın doğru olacağını düşünüyorum. Özellikle “Yeni Normal” olarak adlandırılan gelişmeler aslında değişen düşünce yapısı ve yeni değerlere işaret ediyordu. O günlerde turizm ile ilgili yazılarımda destinasyonl

SÜRDÜRÜLEBİLİR DESTİNASYON YÖNETİM TASARIMI (1): VERİ VE AKILLI DESTİNASYONLAR

  Bir destinasyonun sürdürülebilirliği, sakinlerinin ihtiyaçları, refahı ve yaşam kalitesi ile ziyaretçilerinin ihtiyaçları, refahı ve deneyim kalitesi arasında ne kadar iyi denge kurabildiğine bağlıdır; bu bir yönetim konusudur. Bu hassas denge, sürdürülebilirliğin belirli bir destinasyonun tüm çevresel ve toplumsal yönlerini içeren karmaşık, çok boyutlu bir kavram olduğu anlamına gelir. Bununla birlikte, seyahat başlı başına acil bir küresel sürdürülebilirlik sorununa -iklim acil durumu- büyük ölçüde etkide bulunuyor ve dünyadaki karbon emisyonlarının kabaca %8'ini oluşturuyor. Bu zorlu sorunu ele almak ise endüstrinin öncelikler listesinin başında gelmektedir. Burada, bir yönetim yaklaşımı olarak tasarım yönetimi (Design Management) ve veriler çözümde çok önemli bir rol oynayabilir, gerçek sürdürülebilirlik için atmamız gereken adımları yönlendirebilir. Veri ve sürdürülebilirlik arasındaki ilişki Turizm her şeyle ilgilidir, bu nedenle her şeyi ölçümlemeli ve destinasyo