Bu yıl sekizincisi
gerçekleştirilen UNWTO Gastronomi Turizmi Forumu 5-7 Ekim tarihlerinde İspanya’nın
San Sebastian şehrindeydi. Geçen yıl Japonya/Nara, evvelki yıl da Belçika/Bruges’de
gerçekleşen forumlarla ilgili yazılarımın devamı niteliğinde bu yıl da San Sebastian
Forumunu yorumlamayı, gastronomi turizmine ilişkin iyi strateji ve uygulamalara
dikkat çekmeyi amaçlıyorum.
Öncelikle şunu
belirtmeliyim ki UNWTO’nun odak konularından biri olan gastronomi turizmiyle
ilgili olarak Basque Culinary Centre (BCC) iş birliğiyle gerçekleşen forumların
gastronomi ve turizm alanlarında değer zincirinde yer alan tüm paydaşlar için
yol gösterici bir işlevi olmaktadır.
Gelelim bu yılki temaya;
“Köklere dönüş”. Turistlerle (tarımın) üreticilerin etkileşimini sağlayarak
yerel kalkınma, kültürel mirasın korunması, sürdürülebilirlik, inovasyon ve
dijitalleşme alanlarında ilerleme kaydederek turizm deneyimini zenginleştirmek
odağa yerleştirilmiş. Bu tema çerçevesinde gastronomi ile turizmin etkileşimini
sağlamak için turizm deneyimi,
gastronomi, dijital teknolojiler ve üreticiler arasında SİNERJİ oluşturacak yaklaşım ve
pratikler anlatıldı. Üretim ve üreticinin adeta kutsandığı sinerjik ilişkide
coğrafi işaretler de kültürün ve kimliğin en güçlü ifadeleri olarak belirtiliyor.
Üreticiler yörelerimizin bekçileridir;
ürünlerimizi, üretim geleneklerimizi, kültürümüzü yani KİMLİĞİMİZİ korurlar,
coğrafi işaretler de bunun tapusudur.
Burada dikkatimi çeken ve
hayati olarak niteleyeceğim konu ise; birlikler/ittifaklar.
Her başarı hikâyesinin arkasında yatan unsurun yönetim ve yönetişim konusu
olduğu anlaşılıyor. Birlikler, üreticilerin sürecin en önemli parçası ve
koruyucu olması bakımından çok önemli. Bu nedenle ülkemizde üretimin yeniden
tasarımında üreticilerin birliği ve üretimin garantisi olarak işlevsel
kooperatifçiliği ele almamız gereğini notlarımız arasına almalıyız. Burada
coğrafi işaretler için bir küçük parantez açmam gerekirse; tescilin sonrasında
yönetim ve yönetişim konularına önem vererek üreticilerin inisiyatiflerini
artırmasını sağlayacak yapılar kurulması yararlı olacaktır.
Forum sırasında
gerçekleştirilen online ankette üreticilerle şefler arasındaki ilişkide öne
çıkan konular; üreticilerin kazanç beklentisindeki azalış, lokantaların
mevsimselliğe saygı duymaması, üreticilerin konsantrasyon eksikliği, yerinden
ve az miktarda tedarikin pahalılığı oldu. Gastronomi turizminin geleceği ile
ilgili problemler; çevresel sürdürülebilirlik, otantik ürünlerin azalışı,
paydaşlar arası koordinasyonsuzluk, kalabalıklar, personel yetersizliği olarak
sıralandı.
Bu seneki forum’da
olumsuz olarak bahsedebileceğim tek şey ise, geçen yıl Nara’da yapılan forum
için çok üst seviyede bir web sitesi hazırlanmış ve çevrimiçi katılımcıların
etkileşimi de çok iyi tasarlanmıştı; katılımın yoğunluğunu da olumlu etkileyen
bu durum San Sebastian için maalesef geçerli değildi.
Foruma ev sahipliği yapan
Bask Bölgesi, San Sebastian şehri dünyaca ünlü bir gastronomi turizmi
destinasyonudur. Bununla ilgili felsefe açıklanırken; topraklarını, denizlerini ve hayvanlarını korumanın önemi vurgulanıyor,
böylece otantik ürünleri elde ederek eşsiz gastronomi deneyimini yaratıyorlar. Başarıyı
ise kolektif hareket ve bunu sağlayacak örgütlenmeye bağlıyorlar.
Forumun başlıca çıktıları:
1) Gastronomi turizmi yükselişte ve gastronominin
prestiji artıyor.
2) Her alanda sürdürülebilirlik, özellikle yiyecek
israfını önlemek gerekli.
3) Ziyaretçilerin şehir merkezlerinin dışına, kırsal
alana çıkması teşvik ediliyor.
4) Afrika için gastronomi turizmiyle ilgili yol
haritası hazırlanıyor.
5) Tarım turizmi canlandırılmalı.
6) Yönetim ve koordinasyon; Hedef birliği oluşmalı.
7) Gelenekleri korumalı, mirasa sahip çıkarak
özellikle köklerle bağlar güçlenmeli.
8) Eğitim; her alanda ve her kademede şart.
9) Güçlü hikâye anlatımı; abartmadan ve yanıltmadan.
10 Köklere saygı; ÜRETİCİLER HAYATIN KORUYUCULARIDIR.
Gelecek sene forum
Manama, Bahreyn’de yapılacak, böylece ilk defa Ortadoğu’ya taşınacak. Buradan
ilgili destinasyonlarımıza çağrı yaparak ülkemizdeki gastronomi festivallerinin
uluslararası iş birliği boyutunu derinleştirmek, iyi strateji ve uygulamalardan
faydalanmak için UNWTO Dünya Gastronomi Turizmi Forumuna ev sahipliği yapmak
konusunda istekli olmalarını önerebilirim.
Yorumlar
Yorum Gönder