Ana içeriğe atla

Coğrafya, Karakter ve Turizm…

 


Turizme bakış açımızı şekillendiren sayısız olgu vardır ve bunların pek çoğu ekonomik ve sosyal yaşam kökenli değerlendirmeler olarak karşımıza çıkar. Bütün bunların arasında turizmi yönlendirirken doğru ve sürdürülebilir etkileri açıklayan bir bakış açısı var ki o da üzerinde yaşadığımız coğrafya ve toplumsal karakterimizin turizme etkilerini ortaya koymaktır. Bunun için öncelikle iki önemli soruyu kendimize sorabiliriz: Nasıl bir coğrafyada yaşıyoruz? Nasıl bir toplumsal karaktere sahibiz? Bu iki önemli soruyu burada derinlemesine inceleyecek değiliz ancak bu soruların cevaplarının turizmle ilişkimizi etkilemesi açısından konuya giriş mahiyetinde yorumlar yapabiliriz.

Öncelikle coğrafyamızı düşünelim…Küçük Asya olarak da nitelenen Anadolu coğrafyası barındırdığı kültürel ve coğrafi çeşitlilik nedeniyle bu ismi almıştır. Yani kapladığı alan itibariyle olmasa da her yönden sunduğu çeşitlilikle kıtasal ölçekte bir ülkede yaşıyoruz.

Bir diğer yönüyle de insanlık tarihinin geliştiği topraklara ev sahipliği yapan coğrafyamız kültürel birikimini de tarih boyunca sürdürmüştür. Bu durum bizi, şu an yaşayan nesli, 12 bin yıl önce var olan Göbelitepe’de  yaşayan insanlarla aynı yaşta yapmaktadır. Bizler 12 bin yıldır süregelen bu toprakların birikiminin üzerinde yaşamımızı sürdürüyoruz. Başka bir deyişle; kültürümüz, tarih boyunca medeniyetinin geliştiği bu coğrafyanın bize sunduklarının toplamından ibarettir…Dolayısıyla her davranışımızın ve üretimimizin arkasında devraldığımız geleneksel bilginin olduğu unutulmamalıdır.

Peki bu tarihi ve kültürel birikim karakterimize nasıl yansımış olabilir? Burada toplumsal karakterimizden bahsediyorum. Yabancılar bizi nasıl bilirler? İşte bu soruya vereceğimiz cevaplar yaşadığımız coğrafyanın ve içinde olduğumuz kültürün etkilerini barındırmaktadır.

Anadolu insanı “Misafirper” ve “Hoşgörülüdür” Bu iki basit kelime aslında 12 bin yıllık tarihsel ve kültürel sürecin sonucudur. Yani o kadar basit değildir aslında... Bu süreçte yaşanan her şey insanımızın yabancılar tarafından misafirperver ve hoşgörülü olarak nitelenmesine yol açmaktadır. Ülkemiz ile ilgili yurtdışında yapılan anket araştırmalarından çıkan sonuçlar da bize bunu göstermektedir.

Turizm ile tanışıklığımız 150 yılı bulsa da son 50 yılın deneyimini düşündüğümüzde turizm sektörümüzün en güçlü ögesinin insanımızın karakter özelliği olan “misafirperverlik” olduğunu söyleyebiliriz. Bu sonucu turizm sektörünün içinde olan insanların deneyimiyle de destekleyebiliriz. İnsanımızın misafirperverlik anlayışı tamamen Anadolu’daki yaşantının ona verdiği ve ailesinde gördüğü geleneksel bir aktarımdır, başka milletlerin misafirperverlik anlayışından da farklıdır ve özgündür…

Bugünlerde içinde yaşadığımız pandemi süreci hepimizi sarstı ve aynı zamanda bir şeyleri de hatırlattı…Kendimize yakınlarımıza ve doğaya karşı davranışlarımızın sorumluluk duygusundan ne kadar uzaklaştığının farkına vardık. Eğer birey olarak bizi oluşturan özelliklerden uzaklaştıysak aslında kendimize yabancılaştığımızı da fark etmeliyiz. Bu açıdan bakıldığında en büyük değerimiz bizi biz yapan özelliklerimiz yani karakterimizdir. Bu bakış açısını genişlettiğimizde ulusal karakterimizi oluşturan özelliklere de tutunmamız gerektiğini kolayca söyleyebiliriz. İşte dünya milletleri arasındaki yerimizi belirleyen ve bizi tarif eden bu özelliklerimizi korumak, yaşamak ve yaşatmak aynı zamanda bizim turizm bakış açısıyla da en önemli varlığınızı temsil etmektedir. Böyle düşündüğümüzde de coğrafyamız ve karakterimiz bizi turizm alanında var eden ve diğerlerinden ayıran özelliğimiz veya markamız olmaktadır.

2 Kasım 2020

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Müzik Turizmi

Günümüzde gittikçe bireyselleşen kültür ve turizm faaliyetlerinin artık iç içe geçtiğini çok net görebiliyoruz. Kültür her alanıyla çok büyük bir içerik üreticisi konumundadır. Turizm sektörü ise bu içeriği –yaşam deneyimi- değerlendirmek ve insanlara sunmak için çalışma alanını sürekli genişletme ihtiyacı içinde olup insan hayatı ve istekleri de bu iş birliğini zorunlu kılmaktadır. İşte bu alanlardan bir tanesi de müzik’tir. Müzik ve turizm artık çok sık birlikte anılmakta ve bu iki alanın insan hayatına sunduğu yaşam kalitesi, birlikte üretimleri ve fırsatları da değerlendirmek gerekliliğini ortaya çıkarmaktadır. Müzik yeni gastronomi’dir. UNWTO (Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü), Sound Diplomacy ve ProColombia işbirliğinde 2018 yılında hazırlanan ve WTM London 2018’de de sunuşu yapılan raporun çarpıcı bölümlerini aktarmak faydalı olacaktır, nitekim ülkemiz için de hem turizm sektörünü hem müzik sektörünü yakından ilgilendiren bu konu ile ilgili bir strateji gelişti...

Asıl Şimdi Güvenli Turizm Koridorları!..

  Malum, Koronavirüs yaklaşık bir yıldır hayatımızda. Geçtiğimiz yıl burada salgının turizme etkileri ile ilgili birçok yazıda yorumlar yapmış, hatta projeler sunmuştum. Turizm sektörü ile ilgili herkesin de benzer çabaları oldu. Bahsettiğim projelerden biri de geçtiğimiz Nisan ayında düşündüğüm ve Ağustos’ta bu platformda yazdığım “Güvenli Turizm Koridorları” ile ilgili (Pier to Pier Project for Safe Tourism) idi. O zamanlar birçok ülke benzer projeler geliştirdi ve uyguladı. Kimi nispeten başarılı oldu, kimi de başlamadan bitti. Ancak böyle projeler geliştirirken ülkelerin özgün durumlarını mutlaka göz önünde bulundurmak gerekiyor. Bizim de kendi kurallarına göre işleyen bir turizm endüstrimiz var. Birkaç destinasyona yoğunlaşmış dar alanda yüksek turist rakamlarına dayalı bir sektörel yapıya sahibiz. Salgın şartlarında turizm faaliyetlerini sürdürürken bu yapının bazı avantajlarını da yaşadık. Örneğin geçtiğimiz yaz 4 destinasyonumuzun turist trafiğine açılabilmesi otellerimiz...

COĞRAFİ İŞARETLER VE YÖRE (Farklı bir hikaye)

  (Fransa Bisiklet Turundan-2024) ...Ülkemizde coğrafi işaret sistemini incelemek ve eksikleri ortaya koymak çok önemlidir çünkü tadın yansıması olan yöre kavramını içselleştirmemize coğrafi işaretler aracı olacaktır. Cİ sistemini bir sacayağı olarak simgeleştirdiğimizde tescil, yönetişim ve denetim unsurlarının gereğinin eksiksiz bir şekilde yerine getirilmesi gerçeği ile karşı karşıya olduğumuzu görürüz...  Yöre kavramı Bu yazıda Türkiye’de son yıllarda oldukça popüler hale gelen coğrafi işaretler ve buna bağlı olarak yöre kavramının ne ifade ettiği kültürel bağlamında değerlendirilerek temsil ve iletişim aracı olarak yer, insan ve ürün ilişkisi ortaya konulmaya çalışılmıştır. Yöre tanımı TDK’da şöyledir: Bir bölgenin belli bir yer ve çevresini kapsayan sınırlı bölümü; havali, mahal, civar. Bir değerlendirmeye göre yöre, kendine mahsus alametleri bulunan bir bölgeciktir. Böyle bir coğrafi yöre, geçmişte olmuş ve bugün olmakta bulunan olaylar ve objelerin bileşmesidir...